Oorzaak van slissen
Afwijkende mondgewoonten is een verzamelnaam voor duim- en vingerzuigen, open mond in rust en tijdens activiteiten, lage tongligging of een tongpers tegen de tanden.

 

 

Gevolgen
Er kunnen afwijkingen ontstaan in de stand de van de gebitselementen en het gehemelte doordat de tong tegen de tanden duwt of laag in de mond ligt.  Wanneer er continu door de mond wordt ingeademd kan de luchtstroom het gehemelte vervormen waardoor er een gotisch gehemelte ontstaat.  Hierdoor verandert ook de vorm van de kaken.  De kaakboog wordt te smal en er ontstaat te weinig ruimte voor alle gebitselementen.

Wanneer er continue door de mond wordt geademd wordt er minder vaak geslikt waardoor de buis van Eustachius te weinig wordt gereinigd. Hierdoor kunnen problemen in het middenoor ontstaan. Een lage spierspanning in de tong veroorzaakt een lage tongligging of een tongpers.  Hierdoor duwt tegen de tanden of komt tussen de tanden door bij het produceren van de klanken t,d,s,l,n,z. Dit is slissen.   

Wat doet de logopedist bij Logopedie Landsmeer
De logopedist oefent met het verstevigen van de spieren in de wangen, tong en lippen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de OMFT training. (= oro myo functionele training)
Bij een voldoende spierspanning in de wangen, lippen en tong wordt articulatietraining gestart die is afgestemd op de leeftijd van de cliënt.