Afwijkende slik

Slikproblemen en gebitsproblemen
Het gebeurt regelmatig dat na het dragen van een beugel de gebitselementen toch weer verschuiven. Dit wordt vaak veroorzaakt door afwijkende mondgewoonten, nl:
– te lage spierspanning in de tong- lip- en wangspieren
– afwijkende tongligging
– afwijkende slikbeweging

Waardoor ontstaat een afwijkende slik of tongligging
Als kinderen na hun eerste levensjaar nog spenen of zuigen op hun vingers of duim, heeft dit een nadelig effect op de ontwikkeling van het gebied en de spierspanning in de lippen, tong en wangen.
Als de spierspanning in de lippen en tong afneemt, staat de mond open en ligt de tong laag onder in de mond.  Hierdoor ademt het kind in door de mond en duwt de ingeademde lucht het gehemelte omhoog.  De kaakboog wordt smaller en het gehemelte hoger waardoor de nieuwe tanden en kiezen minder ruimte in de kaak hebben.
Door een te lage spierspanning in de tong duwt de tong tegen de voortanden tijdens het slikken.  Hierdoor worden de voortanden weggeduwd en ontstaan een overbeet.

Behandeling bij Logopedie Landsmeer
De logopedist is gespecialiseerd in het behandelen van afwijkende mondgewoonten.   Er wordt gewerkt volgens de OMFT therapie (= oro myofunctionele therapie).  Tijdens deze behandelingen wordt gewerkt aan het verstevigen van de tong-, lip-, en wangspieren, het aanleren van een juiste slikbeweging en een juiste tongligging.

We slikken gemiddeld 2500 keer per etmaal. Bij een afwijkende slikbeweging duwt de tong voorwaarts tegen de voortanden of zijwaarts tegen de hoektanden en eerste kiezen.  Bij een afwijkende tongligging of een te lage spierspanning in de tong ontstaan een afwijkende vorm van het gehemelte en open mondgedrag.

In overleg met de tandarts en/of orthodontist wordt  gestart met de OMFT training om de afwijkende mondgewoonten af te leren voordat de beugel wordt geplaatst.
Is de beugel eenmaal geplaatst en is er na het verwijderen van de beugel  nog sprake van afwijkende mondgewoonten, dan wordt de OMFT training alsnog opgestart.  Zo wordt de kans op het verschuiven van de gebitselementen aanzienlijk verkleind.